Pillanatképek – Teddy Atlas

Teddy Atlas lead cover
Bevezető

Teddy Atlas az egyik legismertebb, legnagyobb hatású ökölvívó edző, aki nem csak, hogy látta még a régi nagyokat – legyen szó edzőkről vagy bunyósokról -, de dolgozott is velük.

A Cus D’Amato kezei alatt csiszolt Atlas 17 világbajnokkal, köztük olyanokkal dolgozott együtt, mint az akkor még igen csak fiatal Mike Tyson (akinek később fegyvert tartott a fejéhez), Michael Moorer, Alexander Povetkin, az ötszörös világbajnok Timothy Bradley.

Legutóbb pedig a veretlen Oleksandr Gvozdykot segítette a WBC félnehézsúlyú világbajnoki övéhez, Adonis Stevenson ellen.

Meglátásai, a meccsekkel és a szakmával kapcsolatos elemzései, megalkuvást nem ismerő stílusa egy nagyon egyedi figurává teszik Atlast a boksz világában.

Teddy Atlas a ringben
Kezdetek

Egyszer fent, máskor lent, szokták mondani joggal, hiszen az út mindig rögös, és gyakran nem is vezet sehova sem, nemhogy sikerekhez. Nem úgy Teddy Atlas életében.

Az amúgy jobb módú családból ill. környékről (Staten Island, New York) származó Atlas édesanyja modell, édesapja, Dr Theodore Atlas egy Magyarországról kivándorolt, amolyan irgalmas szamaritánus háziorvos volt, aki mindenkinek igyekezett segíteni. Mégis, Teddy kezdetben nagyon is messzire esett a fájától.

Lázadt minden ellen, sorra halmozta a hülyeségeket, mígnem egy szép napon, egy fegyveres rablásban való közreműködése miatt bekasztnizták egy időre. Egyszer egy utcai bunyó során arca bal oldalát vágták meg úgy, hogy 400 öltéssel kellett összevarrni.

Visszatekintve Atlas úgy látja, azt vallja, egyszerűen apja figyelmére éhezett.

Teddy Atlas fiatalon
Fegyelem és munkabírás

Teddy Atlas végül rátalált a bokszra, de addig – amint az a fentebbiekből is kitűnt – egy igen csak rögös, kanyargós utat járt be.

Édesapjáról, mint New York egykor legelfoglaltabb orvosáról beszél, akiről úgy gondolta, csak akkor kaphatja meg igazán figyelmét, ha veszélyes helyzetekbe hozza magát, ha megsérül. Ekkor, akár csak minden idejét lekötő betegei, ő is színe elé kerülhet.

Az édesapa kifejezetten nehéz sorsú családokkal, emberekkel foglalkozott, akik az orvosi kezelésért, gyógyszerekért nem tudtak fizetni. Hivatását olyan komolyan vette, hogy saját öt éves fia temetésének estéjén (egész pontosan éjjeli kettőkor) is képes volt kiszállni házhoz egy nagyon beteg gyerekhez.

Teddy Atlas Mike Tyson sarkában
Teddy Atlas Mike Tyson sarkában
Kifogások

Nem csoda, hogy Teddy Atlas nem ismer hát kompromisszumokat, és a különböző kifogások nagy részét sem hajlandó elfogadni. Főleg akkor nem, amikor bunyósokról, edzésekről van szó.

“Néha azt mondja nekem egy bunyós, hogy nem tudja megtenni ezt vagy azt, mert előző este a felesége üvöltözött vele. Rajtakapta egy lánnyal… Nézd, nem akarom hallani. Egyszerűen nem akarom hallani.” – mondta Atlas.

Amikor végül édesapja elhunyt, Teddy Atlas elment a temetésre, majd onnan a terembe. Nem mondta el senkinek. Bár sokan azt mondták utólag, nem kellett volna elmennie, edzőként Michael Moorer mellett kellett lennie. Miért? Mert ezt volt a munkája. A hivatása.


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu