Pillanatképek – Hajtós Bertalan

Pillanatképek rovatunkban ezúttal egy igazi magyar sport-legenda, Hajtós Bertalan pályáját vesszük röviden nagyítónk alá!

Hajtós Bertalan

A szakma minden idők egyik legjobb magyar judósának tartja a miskolci születésű olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Hajtós Bertalant, aki vitathatatlanul egy igazi magyar sportlegenda.

Kezdetek

Hajtós Bertalan teljesen véletlenül botlott a cselgáncsba. Az egyik alkalommal a testnevelésórájukat egy judo edző látogatta meg, aki megszólította, hogy csatlakozzon. Előzőleg fél évig kajakozott, de több sportágba is hívták: futballozni, kézilabdázni és atlétikázni például. Fociban is jó volt, de szerencsére a judonál kötött ki.

Tizenkét esztendős korában, 1977-ben az MVSC-ben ismerkedett meg a sportággal, és 1986-ig volt a vasutas klub tagja. Nevelőedzőként Nagy József tanította, később pedig Braskó Péter irányításával dolgozott.

Páratlan eredményhalmazzal rendelkezik: olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok, többször nyert Világkupát és Bajnokcsapatok Európa Kupáját, nem mellékesen pedig sokszoros magyar bajnok. Sikereit 71, majd 81 kilóban érte el.

Média-középpontba és a szélesebb, a judo-t, mint sportot szorosabban nem követők figyelmébe leginkább az 1992-es barcelonai nyári olimpia kapcsán került, ami a magyar sport történetének egyébként második legsikeresebb szereplését hozta.

Hajtós Bertalan és Moravetz Ferenc a barcelonai olimpián - MTI Fotó: Honéczy Barnabás

/Hajtós Bertalan és Moravetz Ferenc a barcelonai olimpián – MTI Fotó: Honéczy Barnabás/

Barcelona ’92

Sok szempontból volt maradandó az a tizenhét nap – különösen az első nyolc –, amit 1992-ben átélhettek a magyar sportrajongók Barcelonában. Judóban történelmet láthattunk az akkor húsz éves Kovács Antal első helyével. Kokó itt bronzérmes lett, négy évvel később viszont már arany volt a nyakában, és végigverte még a profikat is.

Ez az olimpia túlmutatott önmagán, mert a 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmen túl példaképeket is adott. Kis szerencsével a 11 aranyból több is lehetett volna, de Hajtós Bertalan a 71 kilósok között egy japánnal találkozott a döntőben, a bírók pedig nem adták meg az akcióját és ellenfelét hozták ki győztesnek.

Olimpia után

A Barcelona utáni első két évet nagyon nehezen viselte, ráadásul egy év múlva a vb-n ugyanilyen vitatott körülmények között veszített.

Az egykori kiváló sportoló a sportágban szerzett tudását régóta a gyerekek nevelésében kamatoztatja. Tudatosan készült a sportvezetői és az edzői szerepkörre. Jelenleg is edzőként szolgálja sportágát a Rákosvidéke Hajtós DSE csapatnál, melyet visszavonulását követően, 2000-ben alapított a fővárosban.

Köztudott róla, hogy mind a mai napig reggeltől estig a sportággal foglalkozik.

/A judoinfo.hu cikkei, ill. egyéb interjúk alapján, ellenfelem.hu/


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu