Muay thai a 2021-es Világjátékokon!

A muay thai – immáron másodjára – már biztosan ott lesz a 2021-es birminghami, alabamai Világjátékokon!

muay thai világjátékok 2021 lead cover

A muay thai mellett a rangos világversenyen a Ju-Jitsu (JJIF), karate (WKF), a kickbox (WAKO) és a szumó (IFS) is helyet kapnak majd. Ahogy fentebb említettük, a muay thai ’21-ben már másodjára lesz képviseltetve, hiszen a sikeres első bemutatkozás a 2017-es versenyen, Lengyelországban volt.

Az IFMA elnöke, Stephen Fox szerint az, hogy másodszorra lesz jelen a muay thai a Világjátékokon, egyértelműen a sport amatőr ágának IFMA alatti komoly növekedésének és fejlődésének elismerése. A muay thai a Világjátékokon egy teljes jogú, éremszerző sportként lesz jelen ismét, ami azt jelenti, hogy a magát magas szinten és minőségében megmutató sportot a világ sport-szervezetei is elismerik.

Egy lépéssel közelebb került hát hozzá a sport, hogy ott lehessen a 2024-es Olimpián, melyről – sok egyéb mellett – a sport hazai képviseletével, a Magyar Muaythai Szövetséggel készült interjúnkban is volt szó bőven.

Az előzményekről érdemes annyit tudni, hogy jelen cikk írásának idején nagyjából két évvel ezelőtt vette fel az Olimpiai Bizottság a muay thai-t a nem-olimpiai sportágak közé. Ennek köszönhetően a Nemzeti Versenysport Szövetség is elkezdett egyre jobban odafigyelni a muaythai-ra, népszerűsíteni azt és riport, interjú formájában a Szövetséggel is foglalkoztak már többször is.

A Szövetség maga is az erre a versenye, a Világjátékokra ill. más egyéb nagyobb világversenyekre való kijutáson dolgozik, valamint egy bázis, alap kiépítésén, az utánpótlásra történő hangsúlyos fókuszon, az ideális körülmények megteremtésén, mely a versenyzői-, szponzori- és a szimpatizánsi bázis felduzzasztását is magába foglalja.

Egy régiós rendszer kialakítása is megtörtént, nem egy sikeres közös edzéssel, régiós versennyel és regionális gálákból is van már a láthatáron.

A Világjátékok kapcsán ne feledjük – egy ilyen versenyre kijutni nagyon komoly dolog. Legalább akkora rang, mint az Olimpia. Ha pedig valaki egy ilyenen nyer, a mostani olimpiai járadéknak és az egyszeri díjazás felét kapja, 32 éves kor felett pedig a mindenkori olimpiai járadék felét is.

Jó hírek tehát ezek, melyek további reményre adnak okot a sport rajongói, a sportolók és edzők számára az olimpiai sporttá válás és a valódi, komoly életpálya-modell kapcsán!


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu