Magyar Muaythai Szövetség – Új út, új tervek

A Magyar Muaythai Szövetség háza táján komoly változások, nagy megújulások történtek az elmúlt időszakban. Erről beszélgettünk az elnökség tagjaival!

– Vágjunk is a közepébe! Nemrég meghívást kaptatok az M1 televízióba. Hogy áll a média a muaythai-hoz? Hogy érzitek – van egy kis nyitás, nagyobb érdeklődés, ami esetleg eddig nem volt?

Czinke Gábor: – Mindannyiunk közös érdeke a Szövetségben, hogy a magyar muaythai minél nagyobb média-felületet kapjon, minél jobban meg tudjuk mutatni a sikereket, eloszlassuk az esetleges rossz hiedelmeket, előítéleteket.

Mi magunk is dolgozunk az ilyen lehetőségekért, a különböző fórumokon való megjelenésekért, de szerencsére mára elég szép számban vannak azok, akik a sportot űzik, és a médiában dolgoznak, így ez is egy fontos tényező a változások elindításában.

Vojvoda György: – Valamilyen szinten az is javít az ügyünk, a muaythai hazai szerepén, hogy két évvel ezelőtt az Olimpiai Bizottság felvette a nem-olimpiai sportágak közé. A Nemzeti Versenysport Szövetség is elkezdett egyre jobban odafigyelni a muaythai-ra, ami többek között annak köszönhető, hogy a sportág az Olimpiai sportok közé való felvétel előszobájában toporog. Az NVESZ is népszerűsíti már a muaythai-t, foglalkoztak riport, interjú formájában a Szövetséggel is.

Kicsit most kezd a sport kijönni a napra, tömegsporttá válni, komolyabb gálákon megmutatni magát és egyre nagyobb hangsúly helyeződik az utánpótlás-nevelésre is. Egyre több kifelé nyitó eseményünk is van, mint például a Thai Box Akadémián Czinke Gábor által szervezett szemináriumok a különböző sztár-versenyzőkkel. Egyre több olyan fórum, lehetőség van, ahol meg tudjuk magunkat mutatni és szerencsére hívnak is minket.

– Egységesebb elnökség, menedzsment, több új tag. Mi minden változik még a Szövetség háza táján?

Szabó László: – A legnagyobb változás az eddigi működéshez képest, – melyet az új elnökség összetétele garantál -, hogy valóban a tagság akarata fog érvényre jutni és valóban a sportág, a sportolók lesznek a legfontosabbak. Azok a gyerekek, akiknek egyelőre a – egyébként nagyon komoly, nagy nívójú – Világjátékokra van esélye kijutni, később esetleg az Olimpiára lesz.

Vojvoda György: – Az új elnökség egyik legfontosabb feladatának látja, hogy a szövetségi kapitány, Bányász Adrián, ill. az utánpótlás kapitány munkáját segítse. Meg kell teremtenünk azokat a feltételeket itthon szakmailag, anyagilag, ill. a nemzetközi kapcsolatainkkal diplomáciailag is, hogy normálisan tudjanak a válogatottal készülni, építkezni, kijutni a különböző világversenyekre.

Magyar Muaythai Szövetség elnök és titkár

Dudok Károly elnök és Szabó László főtitkár

– Az olimpiai sportként való regisztrálás ugyan a levegőben, azonban még nem dőlt el minden. Mit tud tenni a szövetség például anyagilag és egyéb téren?

Szabó László: – Meghirdettük továbbá az “Együtt mindenkivel” programot a közös munka, összefogás érdekében, melynek következményeként 24 klub jelentkezett. Köztük nem egy olyannal, akik a régi vezetéssel nem akartak együttműködni, viszont a decemberi változások óta nyitottak a közös munkára, együtt gondolkodásra a megújult szövetséggel.

Ez nagyobb bázist jelent és az állami támogatottságunk mértékét is növeli. De ugyanez áll a válogatott kapcsán is, mivel olyan versenyzők jelentkeztek és fogadták el a kerettagságot, akik az előző vezetéssel nem kívántak együttműködni.

Ez az egyik legfontosabb dolog most – egy bázist, egy alapot kell építenünk, az utánpótlásra nagyon nagy hangsúlyt kell helyeznünk, és ahogy elhangzott korábban, a sportolókat és a sportágat a fókuszba helyezve, mindent visszaforgatva azon leszünk, hogy a válogatott kijusson a világversenyekre, hogy meglegyen egy korábban nem tapasztalt transzparencia.

Több hiánypótló újításba kezdünk. Többek között a közösségi média oldalain is egy hangsúlyos szereplés megkezdését tervezzük, mind a Twitter, a Facebook és az Instagram platformokon, de megváltozik a Magyar Muaythai Szövetség weboldala is. Ezek a sportág hazai népszerűsítéséhez szintén elengedhetetlen feltételek.

Vojvoda György: – Egyfelől várnunk kell, mivel a nem olimpiai szekcióban még nincs meg az a státusz, melynek következtében magasabb állami támogatást kaphatnánk és egyre több versenyzőt vihetnénk ki EB-re például, másfelől természetesen több lehetséges szponzorral is tárgyaltunk, tárgyalunk és várjuk is azokat, akik egy megújult, mindenhol jól látható és megjelenő Szakszövetséget szívesen támogatnának.

A Szakszövetség, az új elnökség azon dolgozik, hogy minden körülményt megteremtsünk – fel kell duzzasztani a versenyzői- és szponzori bázist, a szimpatizánsaink számát. Minél több aktivitást kell elérni országosan és egyre növekvő számú versenyzővel ott kell lennünk a nagy, nemzetközi eseményeken is. Ez utóbbi, jó szereplés esetén, érmek mellett komolyabb állami támogatást, ill. azon felüli juttatásokat is jelent majd természetesen.

Magyar Muaythai Szövetség tagság

Vojvoda György, Czinke Gábor, Mikolai András, Bányász Adrián

– A Szövetséggel kapcsolatos szervezeti változásokat részben érintettük már. Lesz változás esetleg az országos működésben, ennek megszervezésében?

Vojvoda György: – Igen, a sportág országos szervezettségében is változásokat tervezünk és az eddig erősen Budapest-központúság is átalakul majd. Négy régiót alakítunk ki, területileg leosztjuk a feladatokat és több, rendszeres regionális gálában gondolkodunk, ill. egy saját ringet is szeretnénk, melyet a kis klubok rendelkezésére tudunk bocsátani a minél több gála érdekében.

A kis kluboknak ez is óriási anyagi megterhelés, hiszen a bérlés, szállítás és egyéb logisztika, a biztonsági személyzeten kívül neveket is fel kell vonultatni, akikkel el lehet adni a gálát. Az esetenként ingyen biztosított helyszínen kívül minden egyébre nekik kell előteremteniük az anyagiakat és természetesen olyan jegy árak mellett, melyek az adott régióban racionálisak.

Szabó László: – Itt tenném hozzá azt a fontos pontot még, hogy nagy hangsúlyt kell a ma 14-15-16 éves gyerekek építésére is helyeznünk és lehetőleg minden segítséget megadni az edzőknek, kluboknak, hogy legyen a magyar muaythai-nak majd egyszer egy olimpikonja.

– Egy korábbi, televíziós interjúban szó esett az életpálya-modellről is, arról, hogy mit lehetne mutatni, milyen perspektívát a fiataloknak a muaythai-ban. Beszélnétek egy kicsit erről?

Vojvoda György: – A nehéz ebben a helyzetben, hogy bár vannak komoly reménységeink, mikor ők bekerültek, nem láthattak itthon senkit, aki közvetlen tapasztalatból bemutathatta volna ezt nekik. Bár most is van életpálya, lehetőség, hiszen mondjuk a Világjátékokra kijutni egy nagyon komoly dolog. Legalább akkora rang, mint az Olimpia.

Ha ott valaki nyer, a mostani olimpiai járadéknak és az egyszeri díjazás felét, körülbelül 17.5 millió forintot kap, 32 éves kor felett pedig a mindenkori olimpiai járadék felét is. Életpálya-modell tehát most is van, csak kisebb valamivel.

A fontos, hogy a sportágban most jelen lévő reménységeknek olyan körülményeket és hátteret tudjunk biztosítani, hogy 21-22 évesen is a teremben legyenek, eddzenek, lássák, hogy van értelme, van miért, legyen következő állomása a pályájuknak. A különböző akadályok elhárulása után most a magyar utánpótlás bázisa előtt ki tudjuk nyitni a világot úgymond.

Szerencsére az utánpótlás bázis nagy. Jóval nagyobb egyébként, mint a jelenlegi junior és felnőtt versenyzői bázis, több ilyen értelemben bejáratott terem is van, sok az ígéretes fiatal, de tényleg szükség van a támogatókra, szponzorokra.

Magyar Muaythai Szövetség

Jászka Krisztián, Rebrei József, Hajós István, Szöllősi Imre, Gyulai Tamás

– Hogy áll a jelenlegi helyzet és hogy látjátok a jövőt szakmai szempontból?

Bányász Adrián: – Nem akarok a múltban leragadni, természetesen nekem is a jövőkép a fontos, de azt el kell mondani, hogy nagy szívfájdalom, hogy bár most is sok tehetség van, nagyok sokakat elvesztettünk az anyagi lehetőségek hiánya miatt. Sokan nem nőtték ki magukat, sokan elkallódtak.

Úgy gondolom, hogy a jelenlegi magyar válogatottal tudunk dolgozni, fel tudunk zárkózni, de ki kell mondani, hogy nagyon le vagyunk maradva. Jelenleg olyan szintű, „A” kategóriás versenyzőnk nincs, aki fel tudná venni a versenyt a nemzetközi bajnokokkal, és ez mind csak az anyagiakon múlik. Rengeteg versenyre, meccsre van szükségünk, és sokkal több edzőtáborra is.

De nagyon bízok a jövőben. Az átszerveződés következtében jobban fogják látni, hogy hogy működünk, hogy dolgozunk, és sokan beállnak mögénk, mellénk. Úgy gondolom, hogy ha a megfelelő támogatottságot megkapja a csapat, a srácok, akkor ez meg fogja magát hálálni a világversenyeken.

– Mi a következő, legsürgetőbb lépés?

Szabó László: – Az új vezetéssel megcsináljuk a költségvetést erre az évre, figyelembe véve a rendelkezésünkre álló adatokat, pontosan számolva azzal, mikor, melyik világversenyre mennyi pénzt kell előteremtenünk emberenként.

A MOB-tól ígéretet kaptunk, hogy a Világjátékokra való felkészülésre és egyéb világversenyekre külön költségvetésből lehívhatóvá válik majd valamennyi támogatás, be kell ide is adnunk majd a szükséges anyagokat az igényeinkkel. Sok teendőnk van, hiszen mondhatni majdnem mindent elölről kezdünk, újra kell, hogy pozícionáljuk a thai boxot itthon, de ha megvan ez a közös akarat, az összetartás, akkor sikerülnie kell.

Vojvoda György: – Szerencsére vagyunk egy páran, akiknek a nemzetközi elfogadottsága is adott, így tudnak a világszövetségnél, az IFMA-ban és a környező országokban is a változásról, melyet örömmel fogadtak. Tudnak rólunk, számítanak ránk és számolnak velünk.

Minél nagyobb létszámmal szeretnénk ott lenni minden nagyobb nemzetközi versenyen és több bírót is szeretnénk kinevelni, akik a nemzetközi terepen megállják a helyüket. De a versenyzői téren is komolyabb fókuszt kell helyezni a női mezőny építésére is. Bíró lévén hadd említsem meg azt is, hogy a bírói képzés is megújul majd.

Rengeteg a változás, még több munka áll tehát az új Magyar Muaythai Szövetség előtt. Sok sikert kívánunk és természetesen a változásokról, eredményekről továbbra is hírt fogunk adni oldalunkon! A teljes taglistát és egyéb híreket a szövetség honlapján, a muaythai.hu oldalon találjátok!


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu