LUMPINI – Muay Thai doku

LUMPINI! Egy Muay Thai doku, melyet – ha rajongó vagy – nem hagyhatsz ki!

A LUMPINI doku a régi Lumpinee utolsó és az új első gálájának “krónikája”, mely Kwankhao és a legendás Saenchai meccseit követve világít rá a Muay Thai világának árnyoldalára, a szerencsejátékra és fogadásokra, mely a sportra települt.

Ha űzöd a sportot, benne vagy, valószínűleg hallottál már a jelenségről, hiszen harcosok és edzők is panaszkodtak a dologra, illetve a stadionokban tapasztalható bírákra, pontozásra hosszú évek óta, mondván, hogy megölik a sportot, örökre megváltoztatják a Muay Thai-t.

A probléma azonban összetett, igazi 22-es csapdája, mivel a szerencsejáték nélkül a stadionok üresen konganának. A filmben megelevenedik valai abból a kemény, cseppet sem rózsás légkörből, ami a bagkoki Muay Thai világa és ami a sötétség leszállta után kel csak igazán életre, amikor is az igazi ikonnak számító Lumpini beindul.

A harcosok pedig jönnek a királyság minden részéről. A szegény, vidéki környezetből érkező fiúk mindent beleadnak a ringben, hogy megküzdjenek a pénzért, amire családjuknak szüksége van és ami jövőjükhöz elengedhetetlen. De nemzetük legendás tradíciójának is meg kell felelniük.

LUMPINI - Saenchai a meccsre készülve, elmélyülten

A szerencsejátékosok, bukik pedig várnak rájuk. Thaiföldön a küzdősportok gazdasági értelemben vett “üzemanyaga” egyaránt felelősek a thaiok véres sportjának fenntartásáért és az átlag rajongók elűzéséért is. Tevékenységüknek köszönhetően a kriminalitás bélyegének nyomait hagyták és hagyják a sport auráján.

Tate Zandstra filmjében – ahogy már említettük – Kwankhao, egy fiatal harcos történetébe nyerhetünk bepillantást, aki a bajnoki címet igyekszik elérni és Lumpini bajnokká válni, ill. Saenchai, a tán legismertebb és a sportban egyik legtöbbet elért veterán egyik meccsébe. Közben a régi stadion utolsó órája pedig egyre közelít.

A legendás Saenchai már az előzetesben is megszólal:

“A Muay Thai az életem. Mindenem, amim van, a hírnevemet a Muay Thai-nak köszönhetem. Sok változás volt a bírrák körül és abban is, ahogy a szerencsejátékosok a fogadásokat űzik.”

Másvalaki így vall:

“A szerencsejáték szintje már ijesztő. Tudást bárki szerezhet, de a morál belülről fakad.”

Feltűnnek szerencsejátékosok, sportolók, bukik, katonák, akik mind részt vettek abban a folyamatban, hogy a kis, ismeretlen muay thai aréna Bangkok peremén a szerencsejátékosok Mekkájává váljon.

A kérdés: túlélheti-e a stadion és a sport azt az egzisztenciális krízist, amit a korrupció hozott?

A filmet ezen a linken lehet megvásárolni 10USD (~2600Ft) értékben. Mely mind a letöltést, mind a streamelést lehetővé teszi!

Tagged on: , ,

error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu