Az első arany – Kocsis Antal

A magyar ökölvívás – és a Ferencvárosi Torna Club – első olimpiai bajnoka Kocsis Antal volt, aki 1928-ban Amszterdamban a IX. nyári olimpiai játékokon állt a dobogó legfelső fokára, megszerezve az újkori olimpiák történetének tizennyolcadik magyar aranyát!

Kocsis Antal

Kocsis Antal 1905. november 17-én született, Kispesten. Kezdetben atletizált, hosszútávfutó volt, majd ökölvívóként a kőbányai MÁV-sporttelepen edzett. Igazán akkor figyeltek fel rá, amikor is 1924 végén a Budapest-bajnokság légsúlyú döntőjében legyőzte Adler Zsigmondot.

A MÁVAG-ból 1925 tavaszán az FTC-be igazolt. Még ugyanabban az évben elnyerte a Budapest Bajnoka címet, és bekerült a magyar válogatottba. A legkisebb súlycsoportban, légsúlyban versenyzett. Zsinórban háromszor nyerte meg az országos bajnokságot (1926, 1927, 1928), de egy harmatsúlyú arany is sikerült (1929) a kétszeres csapatbajnoki érmek mellé (1928, 1930).

A magyar válogatottban 1925-től szerepelt. Egy a Beketow Cirkuszban rendezett 1927-es gálán, ahol az amatőr válogatott mérte össze tudását és erejét a profik ellen – kiütötte ellenfelét, Szalay Rezsőt, majd a még ugyanabban az évben rendezett Európa-bajnokságról ezüsttel tért haza.

Az 1928-as amszterdami olimpián légsúlyban nem talált legyőzőre, a francia Apellt megverve pedig ő lett a magyar ökölvívás első olimpiai bajnoka. Eredményével az akkori szabályok szerint (mivel értelemszerűen ő lett a legjobb európai öklöző is az olimpián) Európa-bajnoki címet is szerzett, ami szintén az első volt a magyar boksz történetében.

„Az FTC volt a második otthonom. Boldogan öltöttem magamra mindig a Fradi-mezt. Nagyon büszke vagyok arra, hogy én lehettem az FTC első olimpiai bajnoka…”

A nagy siker természetesen jelentősen megnövelte az érdeklődést a sportág iránt. Olyannyira, hogy a harmincas évek – pont ezek miatt – olyan kiemelkedő időszak lehetett a magyar boksz történetében, hogy 1930-ban és 1934-ben Budapest Európa-bajnokságot rendezhetett. Itt a magyar versenyzők öt arany-, illetve hat ezüstérmet szereztek.

A hatszoros magyar bajnok Kocsis Antal 1930-ban Dél-Amerikában, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le és Tony Kocsis néven hivatásos ökölvívó lett. Bemutatkozó mérkőzését 1930-ban, New Yorkban fölényesen nyerte.

Súlycsoportja világranglistáján legjobb eredménye a negyedik helyezés volt. 1935-ben visszavonult. Sportoló pályafutása után szabóként dolgozott. 1965-ben látogatott vissza először Magyarországra.

„Most, távol a hazámtól is szeretettel gondolok a régi sportbarátokra, és sohasem felejtem el azt a fogadtatást, amelyben budapesti látogatásomkor részesítettek. Jó érzés volt az a tudat, hogy még emlékeznek rám, nem felejtettek el.”

Nem sokkal 89. születésnapja előtt, 1994. október 25-én ott hunyt el. Rendelkezése szerint halála után hamvait az óceánba szórták.

Emlékét márványtábla őrzi szülőháza falán a Wekerle-telepen, a Baross utca 4. számú ház falán.

/A boxing.hu, sportszertar.hu cikkei és a Wikipedia alapján: ellenfelem.hu/

Tagged on:

error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu