Firas Zahabi: Az edzés-minimum

Firas Zahabi lead cover

Firas Zahabi, a Tristar MMA vezető edzője egy nézője kérdésére válaszolva elmondta, szerinte mit tehet az, akinek minimális ideje van MMA edzésekre. Ahogy a videóban kifejti, természetesen nem edzene profikat így, azonban azoknak, akik idő szűkében vannak, jól működhet a Zahabi által felvázolt recept.

Hogy miről is van szó? Következzenek Firas Zahabi szavai:

“Én jiu jitsut javasolnék. Az állóharc ugyan jobb több támadó ellen, azonban, ha nem profi vagy és csak részidőben edzel, akkor több ember ellen amúgy sem néznek jól ki az esélyed, hacsak nem vagy szuper atletikus, a támadóid pedig gyengék.”

“Heti 2x-3x jitsuzz, ha nem is tudsz minden héten gurulni, mert a magánélet közbeszól. A kardió nagyon fontos. Szerintem mindenkinek nagyon fontos lenne, hogy csináljon valami kardió-jellegű gyakorlatot.

Intervallum tréning, köredzés a zsákon, holland drillek. Keress pár holland drillt, egy jó zsákot, aztán 1-2-3, rúgás jobb lábbal, 1-2, rúgás bal lábbal, 1-2-3, rúgás jobb lábbal, 1-2, rúgás bal lábbal.

Így legalább megtanulod, hogyan üss, rúgj. Ezt csináld két percig, aztán 45 másodpercet pihensz, majd ismételgeted. Ez egy nagyon jó, intenzív, rövid kardió edzést tesz lehetővé.” – fejtegeti Zahabi.

“Használhatsz intervallumos módszert az ütésekre is, de eleve nagyon sok módja van annak, hogy a zsákon csinálj egy jó kardió edzést. Ráadásul két legyet ütsz egy csapásra, mert az ütéseket, rúgásokat is gyakorlod és kardiózol is egyszerre.

Még ha technikailag nem is vagy 100%-ban pontos, nem számít, mert könnyen megnézhetsz pár videót az ütésekről, rúgásokról. Ha elégszer megnézed ezeket és gyakorolsz, idővel javul a technikád is, egyre hatékonyabb leszel.

Nem egy profi sportolóról beszélünk – ha nincs időd, minimalista vagy és az alapokat akarod, valami ilyesmit kell csinálnod. Jitsuzz és ahelyett, hogy kardiónak futnál, sprintelnél, a zsákon csinálj intervallum edzéseket. Nagyon sok ilyen videót találhatsz.”

A videó második részében egy másik kérdésre válaszolva Firas Zahabi azt fejti ki, hogy szerinte hány napot, órát kell edzenie valakinek, aki javítani szeretne a jitsuján. Angolul jól értőknek érdemes megnéznie ezt a szegmenst is!

Edzésre fel!

Tagged on:

error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu