Firas Zahabi – Az edző szerepe

A legendás edző, a TriStar vezetője, akinek kezei között olyan nevek csiszolódtak, mint GSP, Rory MacDonald, Patrick Coté, egyik videójában az edzők szerepéről beszélt és ahogy általában, ismét nagyon jó meglátásokat tett, melyek nem csak az MMA-ra lehetnek érvényesek.

Firas Zahabi és GSP edzés közben

Egy kérdésre válaszolva Firas Zahabi az alábbiakat fejtette ki a coaching, az edzői tevékenység fontossága kapcsán:

“Amikor a harcosaim sparringolnak vagy meccsük van, nem adok túl sok valós idejű tanácsot…”

Meglátása szerint – hasonlóan a túl-edzéshez – túl-edzősködés, ún. overcoaching is létezik. Különösen az állóharc kapcsán gondolja úgy, hogy miután a dolgok túl gyorsan történnek, az edző hiába mondja, hogy felütés, horog vagy hasonló, mire a harcos tudatáig eljut a dolog, a pillanat már elmúlt.

“A legtöbb harcos nem figyel, nem fogad szót ilyenkor. Szerintem ezzel csak lelassítod a harcosod, megölöd a kreativitását.”

A képzelő-erő, kreativitás Zahabi szerint óriási fontosságú, hiszen – Szun Ce-t, Anderson Silva-t hozva fel példaként – az ellenfél meglepése, félrevezetése kritikus tényezők.

“Én mindig a menetek, a sparringok után igyekszem a harcosaimmal beszélni. Ekkor mondom nekik, hogy esetleg én ezt vagy azt próbáltam volna meg. Élesben sokszor csak javaslatokat teszek. Nem akarok túlzottan irányítani.”

Firas Zahabi és GSP

A puding próbája az evés, szokták mondani. És valóban. Zahabi ki is tér a gyakorlatba való átültetés fontosságára:

“Néha, mikor látom, hogy az egyik harcosom sparringol valakivel, arra gondolok, hogy inkább valami mást kellett volna tennie. Aztán megyek és sparringolok ugyanazzal az emberrel és azt mondom: – Tudod mit? Egy teljesen más megoldás jutott eszembe. Sparring közben ugyanis új adatokat kapok.”

“Azok az edzők, akik maguk régóta nem léptek tatamira, elfelejtik, hogy milyen is az. Van egy tökéletes ideájuk arról, hogy szerintük mi az, ami könnyen működne, és arra gondolnak, hogy csak a harcosuk nem érti. Pedig érti. Csak arról van szó, hogy az ötleted nem olyan jó, mint gondolod.”

“Van egy ötleted? Meg tudnád kérlek mutatni? Gyerünk. Lépj a tatamira és demonstráld. Ha be tudod mutatni, sokkal jobban tudom tisztelni azt, ahogy edzősködsz.”

Firas Zahabi a Tristarban

A dolgok változnak. Az MMA hatalmasat fejlődött a kezdetek óta, a változás pedig kritikus Zahabi meglátása szerint is:

“Azok, akik ezer éve nem csinálták, meg kell értsék, hogy a dolgok megváltoztak. Ha valami nem működik a harcosodnak, annak számtalan oka lehet. De sokszor azt látom, hogy az edző ilyenkor rászáll a bunyósára. Holott ha hagyná, hogy a harcos megtalálja a maga útját, sokkal sikeresebb lenne.”

“Hitem szerint az alapokat, a fundamentumot mindenkinek meg kell tanítani, egy idő után viszont kicsit el kell engedni őket, hogy megtalálják a módját annak, ahogy a dolgukat csinálják.”

Egy szemléletes példával élve Zahabi az alábbiakat fejtette ki:

“Eddie Bravo egy nagyon jó példa. Nagyon más volt a jiu jitsu-ja, mint Machadoé. Természetesen ő is az alapokkal kezdett, karfeszítésekkel, háromszögekkel és egyebekkel. Aztán jött egy ötlete, ami köré idővel rendszert épített.”

“Ha az edzője nagyon szigorú lett volna, lehet, hogy sosem lett volna rubber guard, sosem alakult volna ki ez a stílus. Ha túlságosan is formálni akarod a harcosaid, szigorú vagy és azt akarod, hogy pontosan a te küzdelemmel kapcsolatos megértésed alapján harcoljanak, lehet, hogy pont a kreativitásukat gyomlálod ki.”

Firas Zahabi-val a sarkában GSP

“Képzeljünk el egy küzdelmet. Az ‘A’ harcos leviszi a ‘B’-t, kis ground and pound, majd karfeszítéssel legyőzni. Jön a B és kérdezi az edzőt, mit csinált rosszul?”

“A boksz edző azt fogja mondani, hogy a lábmunka miatt volt, több dzsebet kellett volna használni és távol tartani az ellenfelet. A muay thai edző szerint klincselni kellett volna, megpörgetni, lábsöprés, hanyatt lökni vagy egy térdes, stb. Muay thai választ fogsz kapni.”

“A birkózó edző szerint sprawl kellett volna, headlock, a bjj edző szerint meg nem jó a guardod, simán megkerülték, nem ismered a szabadulásokat, stb. Minden edző a saját ‘gyógymódját’ írja fel.”

“Ha csak a kalapácsot ismered, minden problémát szögnek nézel. És bár minden edzőnek igaza van, egy MMA edzőnek szerintem ekkor kell a képbe lépnie. Amikor egy arzenált építesz, ciklusokon mész át. Egy ideig például a bokszra összpontosítasz, ha azt látod, hogy ez segít a tényleges potenciálod elérésében.”

“De lehet, hogy a grappling a problémád, mindig elkapnak a guillotine-nal. Akkor 3-4 hétig ennek az orvoslásán kell dolgoznunk. Szóval gondolkodhatunk így, ha MMA edzők vagyunk, akik sok stílussal foglalkoznak.”

“Ha azonban egy boksz edzőről van szó, számíts rá, hogy a boksszal kapcsolatos választ fogsz kapni. Ezért is nagyon fontos, hogy MMA edződ legyen. Egy bokszoló például nem fogja tudni, milyen válaszokat adjon egy Machida stílusra, aki tolókat fog rúgni, a bokszoló pedig nem fogja tudni a válaszokat.”

“Ilyenkor kell, hogy azt mondja a boksz edző a harcosának, hogy mivel az ellenfeled sokat rúg, miért nem kérdezed meg a muay thai edzőt, karate edzőt, milyen stratégiát használj?”

“Az MMA edző azt mondja ilyenkor, hogy találjunk ki egy másik stratégiát arra, hogy hogyan használd a bokszot a karatés ellen. Ez egy olyan kérdés, amire egy bokszoló nem tud választ adni, mert sosem harcoltak karatésokkal.”

“Ezért is szoktam azt mondani, hogy persze, legyen egy MMA edződ mindenképp, de menj birkózni birkózókkal, jitsuzni jitsusokkal. Dolgozz egyénileg, de legyen egy átfogó megértésed, mert ha nagyon belesüppedsz egy valamibe, gyorsan kisiklatnak.”

A videót az alábbiakban tekinthetitek meg:


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu