Európa-bajnokság előtt – interjú Szmolka Nikolettával

Sűrű hetek előtt áll Szmolka Nikoletta, aki a birkózó Magyar bajnokság után edzőtáborról edzőtáborra jár, hogy megfelelő formába kerülhessen élete eddigi legnagyobb kihívására, az Európa-bajnokságra!

Itt már ugyan birkózószőnyegen, de még grapplingben gyűjtögette az érmeket Niki

A sportágváltás után sem állt le a érmek gyűjtésével Szmolka Nikoletta. A brazil jiu-jitsuban 3x Európa-bajnok és 2x grappling Világbajnok pécsi lány a Gi-t hátrahagyva a birkózószőnyegen találta meg új sportágát, ahol nem is olyan rég a Magyar bajnokságon szerepelt sikerrel. De nincs megállás, jön az Európa-bajnokság! Edzőtáborozás közben csíptük el néhány kérdésre!

ellenfelem.hu: – Nemrég zajlott le a birkózó Magyar bajnokság, ahol ezúttal is dobogón végeztél. Mesélnél a versenyről?

Szmolka Nikoletta: – Sajnos a versenyt megelőzően megint összeszedtem egy kis sérülést, ami picit átalakította a felkészülési programunkat. Két meccsem volt, az egyiket sikerült egy tus győzelemmel hoznom, a másikat nagyon taktikus birkózással akartuk végig csinálni, ami jól is alakult, csak az utolsó 16 másodpercben a figyelmem és koncentrációm alább hagyott, így a végén 2-1-es pontozással sikerült a dobogó legfelső fokáról lecsúsznom. Mindezek ellenére persze ez eléggé fájó volt, de pozitív vagyok hogy, jó úton haladunk.

e.: – Nem sokat pihentél, hiszen már Németországban edzőtáborozól. Hogy bírod a terhelést?

Sz.N.: – Igen, verseny után volt majdnem egy napom, amikor összepakoltam a cuccomat és utazhattam is. Egy hetet töltöttünk Németországba edzőtáborba, ahol nagyon jó edzőpartnerekkel tudtam készülni, hisz ott volt a német, a francia válogatott, ezen kívül volt egy holland, egy tunéziai és egy mexikói. És persze mi, magyarok. Bár én nehézsúlyban birkózok, így én a németekkel és egy franciával tudtam jókat birkózni, de a németek közül két edzőpartnerem is világversenyen érmes volt. Sok tapasztalattal lettem gazdagabb, és nagyon jó volt felmérni, hol tartok most. Most a héten Budapesten folytatjuk a válogatottal a felkészülést. Hétvégére az utazás előtt hazaengednek, remélem a klubedzőmmel, Garamvölgyi Gáborral is belefér még egy-két edzés az indulás előtt, ami hétfőn lesz.

e.: – Megvan az oka, hogy ilyen megfeszített tempóban készültök, hiszen előtted az Európa-bajnokság, ami első komolyabb nemzetközi versenyed lesz birkózásban. Bár rutinos vagy már versenyzésben, de azért izgulsz kicsit?

Sz.N.: – Bár csak mondhatnám, hogy rutinos vagyok. Igen bjj és grapplingben sok meccset tudhatok magam mögött, de a birkózószőnyegen érzem a meccshiányt. Ott még rengeteg meccset kell húznom, hogy kialakulhasson igazán a saját stílusom. Ugye a birkózással komolyabban csak másfél éve foglalkozom, de azóta csak ezzel. Sokat haladtunk előre, de még így is nehéz hisz a többieknek 10-15 éve előnyük van. Igyekszem ezt minél előbb behozni. Egy nemzetközi versenyen nagyon rutinos tapasztalt birkózók vannak, meglátjuk mi lesz. Kelleni fog a bravúr. Izgulok is, de nem vészesen, a saját dolgomat szeretném majd ráerőltetni az ellenfelemre, akit kapok, és az edzőmtől kapott utasításokat szeretném minél pontosabban véghez vinni majd.

e.: – A pihenésen, a regeneráción is nagy hangsúly van ilyenkor. Hogy próbálsz edzések/edzőtáborok közt lazítani? Mivel töltöd az idődet szívesen?

Sz.N.: – Mivel edzőtáborok között marad egy-két napom itthon, így nagy lazítások nincsenek, készülés a következő edzőtáborra. Próbálok minél többet otthon lenni a családdal is, az az igazi kikapcsolódás.

 


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu