Dave Leduc – A lethwei királya

Dave Leduc Lethwei cover

A lethwei vagy burmai boszksz a világ legbrutálisabb sportja, melyet csak a kilenc végtag művészeteként becéznek. Az ősi harcművészeti ágban nem használnak kesztyűt, csak a kezet és csuklókat bandázsolják be valamennyire, az ütések, rúgások, térdesek, könyökösök mellett pedig a fejelés is teljesen legális!

Hogy került azonban egy kanadai, egészen pontosan quebeci sportoló a Lethwei csúcsára? Nézzük!

Kezdetek

Sok évvel ezelőtt a fiatal Leduc besétált a Gatineau-ban található Arts Martiaux Patenaude terembe, ahol későbbi mesterével, Sifu Patrick Marcillal találkozott. Először a grappling érdekelte, de Marcil meggyőzte, hogy érdemes lenne kipróbálnia egy kis állóharcot, hátha eredményesen tudja kamatoztatni magasságát és hosszú végtagjait.

Az eredménye ennek az lett, hogy Dave Leduc teljesen beleszeretett az állóharcba és Thaiföldre utazott, hogy az edzés mellett kitalálja, mit is akar az élettől.

Thaiföldön találkozott aztán pár emberrel, akik lethwei meccseket is vállaltak a szomszédos Myanmarban. Azonnal érezte, hogy ezt akarja csinálni, de Quebec-be visszatérve nem sok lehetőségük volt akkoriban mélyebben beleásni magukat a témába.

Nehéz indulás

Bár mestere, Sifu Patrick Marcil hallott már a lethweiről, online akkoriban még semmi nem volt a kilenc végtag művészetéről. Néhány évnyi muay thai-ban történő versenyzés következett, sőt, Leduc még a híres-hírhedt börtön gálák egyikét is megjárta, ahol a thai börtönök lakói csökkenthetnek büntetésük hosszán, amennyiben külföldiek ellen győznek muay thai meccseken.

A börtön-meccs után 1-2 évvel aztán Dave Leduc meghívást kapott végre egy lethwei debütálásra, melyet nem más, mint a legendás, komoly eredményekkel bíró burmai harcos, Too Too ellen kellett megvívnia.

Szinte egy amerikai filmbe illő a sztori, de meccsük előtt nem sokkal Too Too legyőzte Leduc egy jó barátját, Matthew Richardson-t, így egy amolyan revans csavart adva a sztorinak.

Leduc gyakorlatilag több ezer ember szeme láttára verte laposra a yangoni Thuwanna Stadionban ellenfelét, de a lethwei szabályai értelmében, ami nem végződik kiütéssel, az döntetlen. A papírra ugyan így nem győzelem került Leduc neve mellé, de mindenki látta, mi az ábra.

Azok a bizonyos fejesek

A fejelés látszatra nagyon brutális. Sokak nem is hajlandóak elismerni szinte, hogy a lethwei sport lenne, véressége, brutalitása miatt, azonban Leduc elmondása szerint érzetre nem sok különbség van egy muay thai-ban vagy MMA-ban látott jó térdes, könyökös vagy egy fejelés között. Edzőjével csak “a három unokatestvér” néven emlegetik őket.

A sikerek útján

A sikeres debütálás után Leduc teljesen a sportnak szentelte magát, melyben – úgy érzi – teljesen ki tudja fejezni magát. Ebben mestere is egyet ért, akinek elmondása szerint a mindig is extrém dolgokban utazó tanítványa a börtön meccset például ingyen vállalta.

Eleinte meccsenként 150 dollárokat kapott és barátnőjével (későbbi feleségével) egy saját elmondása szerint gusztustalan, egy szobás apartmanban éltek, ahol az ágyon csinálták a tésztát és gyakran könnyeikkel küszködtek.

De Leduc szívében valódi tűz lobogott – győztes akart lenni, a legnagyobb. Megígérte, hogy minden jóra fordul, minden Lethwei-ben utazó szervezetnek írt és végül így jött az első meccs is.

A cikk írásának idején Dave Leduc már 9 nevesebb lethwei harcos ellen is kötelek közé lépett, így például Tun Tun Min (háromszor) vagy Cyrus Washington ellen.

Míg a burmaiak eleinte nem szívlelték a külföldi harcosokat, Dave Leduc idővel elnyerte a szívüket és mára komoly rajongói tábora alakult ki, mely szépen növekedésnek indult világszerte, köszönhetően a Youtube, Instagram és egyéb platformoknak.

A WLC

A küzdősportok színterén nemrégiben megjelent egy új, izgalmas színfolt, a WLF, azaz World Lethwei Championship, mely számtalan komoly sikert ért el, igen rövid idő alatt – komoly közvetítési szerződések (bekerültek az UFC Fight Pass-ra pl), picit finomítottak a szabályokon, hogy emészthetőbbé tegyék és pár ismertebb nevet is leszerződtettek 1-1 meccsre.

Leduc eleinte szkeptikus volt, de végül meggyőzték, így minden más címéről lemondott, mielőtt aláírta a szerződést és a címmeccset a WLF cirkálósúlyú övéért.

A cikk írásának idején Dave Leduc a csak az UFC-ben 11 meccsel rendelkező, veteránnak számító Seth Baczynski-t győzte le a WLC: King of Nine Limbs gálájának főmeccsén.

Leduc edzője mindig azt mondja, hogy nem fizetnek többet, se akkor, ha egy menet a meccs, se akkor, ha öt, ezért fogd rövidre, Dave Leduc pedig ismét megfogadta a tanácsot, hiszen a második menetben húzta be TKO győzelmét!

A lethwei királya, Dave Leduc jelenleg Dubai-ban tölti mindennapjait, Cipruson is vett egy házat, valamint egy szigetkét a Földközi-tengeren és a szenvedélyének él. Vallja – a kemény munka kifizetődik és az anyagi javak semmit sem érnek, ha az ember nem boldog.

Tagged on: , ,

error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu