A fogvédő ápolása

A kesztyűk ápolásának témájával foglalkoztunk már, ezúttal pedig a felszerelés egyik legfontosabb darabjáról esik szó! Következzen a fogvédő!

Egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk már a fogvédő szerepével, sőt, némi történelmi áttekintés után a típusaira is kitértünk, megvizsgáltuk, milyen a jó fogvédő, mire kell figyelni készíttetés vagy vásárlás esetén.

Jelen cikkünkben az ápolásáról, karbantartásáról ejtünk néhány szót! Az egyik legfontosabb dolog, hogy időnként átvizsgáljuk a fogvédőnket és megnézzük, nem-e kezd szétjönni, nincs-e repedés, elvékonyodás és hasonlók. A legtöbb gyártó rendszeres használat mellett azt javasolja, hogy maximum 2-3 évente cseréljük fogvédőnket.

Mivel szánk tele van baktériumokkal, így igen fontos, hogy odafigyeljünk a fogvédőnk tisztán tartására. A nem megfelelő száj- ill. fogvédő-higénia sérülés esetén csúnya fertőzésekhez vezethet!

Az egyik alap művelet, hogy mind használat előtt, mind pedig utána azonnal elöblítjük a fogvédőt. Ehhez használhatunk vizet vagy szájvizet is, ami rögtön fertőtlenít is. Utóbbi esetén a vizes öblítést is el kell végeznünk, nehogy rászáradjon az anyag a fogvédőnkre, netán kárt tegyen benne.

Használat, öblítés után mindenképp várjuk meg, míg megszárad, mielőtt eltennénk. A nedves fogvédő tokjába zárva egy sötét helyre kerül. A párás sötét ismét csak a különböző baktériumoknak, penészedésnek és egyebeknek kedvez, ezért kerülendő! Egy gyors szárítás után eltehetjük, majd amint haza értünk, érdemes ismét kitenni a levegőre, további száradás céljából.

Attól függően mennyit használjuk, érdemes nagyjából minden 2.-3. alkalom után alaposan átsikálni fogkrémmel és fogkefével a teljes felületet, szájvízzel átöblíteni, bő forró víz alatt átmosni, majd kitenni száradni a levegőre.

Figyeljünk oda, milyen fogkefét, fogkrémet használunk, nehogy kárt tegyünk fogvédőnk anyagában.

Időnként a komolyabb tisztítást is érdemes elvégezni. Erre a célra többfajta vegyszeres, UV fénnyel működő és egyéb megoldás is létezik, de a legegyszerűbb módszer valószínűleg a protézis tisztító tabletta. Ennek szükségességét szintén a használat gyakorisága határozza meg, de havi egyszer érdemes lehet megcsinálni.

Tisztító tabletta esetén csak bedobjuk egy meleg vízzel teli tálba a fogvédőt, mellé a tablettát és megvárjuk, míg feloldódik teljesen. Ha kész vagyunk, átöblítjük a fogvédőt, megvárjuk, míg megszárad, majd eltesszük. Értelem szerűen magát a tartót is időnként érdemes átvizsgálni, megtisztítani a fentebb vázolt módszerekkel.

Érdemes lehet továbbá eleve olyan tartót választani fogvédőnkhöz, mely némi szellőzést, légáramlást biztosít.


error: Jogvédett tartalom (C) - ellenfelem.hu